Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Schadenfreude

Γερμανική λέξη που στα Ελληνικά σημαίνει χαιρεκακία. Τη λέξη αυτή χρησιμοποίησε και ο Άλαν Σορ σ'ένα επεισόδιο του Μπόστον Λίγκαλ για να υποβάλει στους ένορκους ότι καμιά φορά χαιρόμαστε με τον πόνο του άλλου, αλλά ας μην καταπιαστούμε με το επεισόδιο, παρόλο που το λατρεύω.

Ο άνθρωπος, ανάμεσα στα πολλά χαρακτηριστικά που απέκτησε - πιστεύω - κατά την εξέλιξή του (εγωισμό, ανταγωνισμό, ματαιοδοξία κλπ) όπου ξεχνάει την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα για χάρη του χρήματος και της δόξας, καταντάει, ακόμα και τις στενότερες του σχέσεις να τις καθορίζει με βάση το τι συμφέρει τον ίδιο. Ακόμα κι αν αυτό που τον συμφέρει δεν είναι υλικό αγαθό, αλλά το αίσθημα της ανωτερότητας, της δύναμης, του κοινωνικού στάτους.

Σας έτυχε ποτέ να βλέπετε τους ανθρώπους που σας περιτριγυρίζουν να πετυχαίνουν στα αισθηματικά τους, στα επαγγελματικά, στα οικογενειακά, στα κοινωνικά και μέσα σας να συγκρίνετε τις καταστάσεις τους με τις δικές σας και να νιώθετε βαθιά μέσα σας ένα ίχνος πικρίας επειδή δεν έχετε την ίδια τύχη; Στη συνέχεια σας έτυχε ποτέ όταν σε αυτά τα άτομα τύχει καμιά αναποδιά και εκτεθούν, ή πονέσουν ή λυγίσουν να νιώσετε μέσα σας μία - έστω και μικρή - δόση ικανοποίησης, διότι σταματά πλέον να υπάρχει αυτή η αψεγάδιαστη τους εικόνα;

Αυτό είναι ένα είδος χαιρεκακίας. Και δυστυχώς υπάρχει μέσα σε πολλούς από μας. Και το συντομότερο καταφέρεις να απαλλαχθείς απ’αυτήν, το γρηγορότερο θα απαλλαχθείς από τα αισθήματα κατωτερότητας που νιώθεις. Η ζήλεια έχει λίγο στενή έννοια για να περιγράψει αυτό που νιώθουμε πολλές φορές έναντι στο συνάνθρωπό μας. Αλλά πάντα ξεκινάει τη στιγμή που αρχίζουμε να συγκρίνουμε τις ζωές μας με τις ζωές των άλλων.

Ας μην ξεχνάμε αυτό που έχει σημασία για τον καθένα από μας και να επικεντρωθούμε σ’ αυτό. Μόνο έτσι θα απελευθερωθούμε από τα αισθήματα που μας αποτρέπουν να αγαπήσουμε πραγματικά τη ζωή μας, το χαρακτήρα μας και συνεπώς να ζήσουμε ελεύθεροι.

8 σχόλια:

  1. Αυτό πρέπει υποχρεωτικά να το διαβάζουμε κάθε πρωί πριν βγούμε από το σπίτι μας. Εύγε για τέτοιες αναρτήσεις και ευχαριστώ για την υπενθύμιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ μου θέλω να σου βάλω μουσικές να ακούσεις αλλά δεν έχουμε Youtube στη δουλειά και δεν μπορώ, και συνεπώς δεν μπορώ να ακούσω και τα δικά σου. Μην νομίζεις ότι σε ξέχασα δηλαδή χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Pasxalina μου, το blogging δεν είναι για μένα "βάλε μου σχόλιο να σου βάλω κι εγώ. μού άρεσε πολύ τούτο που έγραψες και εκφράστηκα ανάλογα. δες αυτό το σχετικό βίντεο με την ανάρτησή σου. κρίμα πάντως που δεν βλέπεις youtube στη δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γαμότο λείπει ένα " που το σχόλιό μου. είναι μετά το "εγώ" και πριν την τελεία. δάσκαλος γαρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χμ...δεν εμφανίστηκε το προηγούμενο σχόλιό μου..Έγραφα ότι δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς με το "βάλε μου σχόλιο να σου βάλω κι εγώ". Πιο πάνω αναφερόμουν σε προηγούμενο ποστ που κουρτίστηκα να βάλω τραγούδια αλλά δεν είχα πρόσβαση. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για τα ενθαρρυντικά σχόλια, χρειάζονται καμιά φορά. Είδα και το βιντεάκι και σοκάρομαι κάθε φορά που βλέπω πόσο εξελιγμένη είναι η αντίληψη κάποιων ανθρώπων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το σημαντικότερο είναι να το αναγνωρίζεις όταν αοσθάνεσαι χαιρεκακία και να το αναλύεις, παρά να το αρνείσαι. Όλοι το νιώθουμε. Δεν είναι ανάγκη να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή